Srovnání českých platforem Bondster a Zonky

Bondster a Zonky – Přehledné srovnání

Podívejte se na porovnání platforem Bondster a Zonky na základě technických parametrů, které o sobě jednotlivé platformy vykazují. Obě platformy operují v Česku a i když nemají úplně stejný model, stojí za to je lehce porovnat… teda hlavně pokud chcete investovat své české koruny.

Dříve jsem již porovnával Zonky s Mintosem. Aktuálně se však v Česku dost řeší Bondster, který je velmi vidět – zvláště mezi investory do P2P půjček.

Zonky v Česku zastupují platformu, která se zaměřuje jak na samotné poskytování půjček (hlavně protože má vztah s Home Creditem – PPF) i nabízení participací – více si lze přečíst v recenzi na Zonky.

Bondster se specializuje jenom na druhou část, tedy nabízení participací v půjčkách investorům – více si opět můžete přečíst v recenzi na Bondster.

Technické srovnání Bondster a Zonky

Pojďme se podívat na obě platformy a porovnat jejich pro a proti. V této tabulce zjistíte informace, které vám mohou pomoct v rozhodování, co bude pro vás vhodnější.

Avšak nikdy nezapomeňte na diverzifikaci rizika. Nejen mezi platformami nebo produkty, ale i měnami!

 Bondster
Zonky
Původ ČeskoČesko
TypP2P/P2BP2P
Česky
Investování v měnáchCZK, EUR (CZK-EUR lze směnit přímo na platformě)CZK
Průměrný výnos udávaný platformouCZK – 8,25 %
EUR – 13,30 %
CZK – 6,03%
Poplatek na primárním trhu✔ – procento z proinvestované částky (CZK) nebo bez poplatku (EUR)✔ – výška na základě ratingu
Sekundární trh
Možnost vystoupení z půjčky
Zajištění půjčekNemovitost/movitý majetek (zlato, šperky, …)/garance poskytovatelePojištění (některé půjčky)
Auto invest na primárním trhu
Výplata na český účet
Půjčky s garancí odkoupení ✔
Přístup k informacím o půjčce ✔
Podpora na chatu
Možnost výpisu investic
Výpis k daním v jednom „tlačítku“
Filtrace půjček podle parametrů
Nutnost ověření dokladů
Registrace u ČNB
  • P2P/P2B – Peer to Peer / Peer to Business (půjčky člověk člověku / člověk firmě [podnikání])
  • Garance odkoupení – pokud dlužník několik dní nesplácí, je od vás půjčka vykoupena v plné hodnotě zpět včetně úroků.
  • Primární trh – nákup půjček přímo od poskytovatele.
  • Sekundární trh – nákup půjček od jiného věřitele.
  • Auto invest – automatický robot, který půjčky nakupuje za vás podle vámi zadaných parametrů.

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

Vybrat si Bondster, nebo Zonky?

Tohle je otázka, na kterou se hrozně těžko odpovídá, protože na ni neexistuje jednoznačná odpověď. Bondster nabízí zajímavější zhodnocení, automatizaci bez vlivu na výdělek, větší možnost diverzifikace nejen mezi poskytovateli či kategoriemi, ale i měnami. Zonky naopak nabízí přímé investice do půjček bez zprostředkovatele a příběhy lidí (pokud je to však vůbec důležité?).

Já osobně jsem si vybral Bondster pro investice do půjček v CZK, kde momentálně (v době psaní článku) mám očekávané zhodnocení 10,8 % (naproti tomu v Zonkách je to „pouze“ 5,63 % – může být lehce zkresleno tím, že ze Zonek odcházím a neinvestuji do nových půjček). Držím tu i menší část svého EUR portfolia s výnosností 14,1 %.

Ze Zonek jsem se „stahoval“ hlavně kvůli poplatkům a nemožnosti používat auto invest (nebo obdobný systém – Rentiér Zonek má na moje poměry příliš vysoké poplatky a nízké výdělky).

Nutno dodat, že pro vás mohou být Zonky mnohem jednoduší, protože u Rentiéru nemáte tolik možností nastavení. S přihlédnutím k dlouhodobému horizontu mě osobně dává větší smysl se nad auto investem Bondsteru na nějakou dobu zamyslet, správně nastavit a následně vydělávat více. Investování totiž není sprint, ale maraton. 

Zalíbil se ti Bondster nebo Zonky?

Pokud se vám jedna z platforem zalíbila, podívejte se na recenzi, protože toto rozhodnutí není dobré uspěchat.

A pokud by vám nebylo něco jasné, nebo byste potřebovali trochu popostrčit, neváhejte mi napsat.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

6 Comments

  • Bondster jsou banda zlodějů. Blockli vystoupení z investic. A to dokonce i tam, kde je garance likvidity! Sami machrují, že odložení splátek využilo jen zlomek klientů. Defaultů je minimum a přesto nám nechtějí vrátit naše peníze. Koronakrize skončila už v květnu. Ekonomika jede normálně dál. Dokonce i restaurace mají plno. Myslím, že Bondster už nikdy neobnoví vystupování z investic. Budou mít strach, že si všichni svoje peníze vyberou.

    • Já toto přímo nezaznamenal. Nicméně, mnoho států se uchýlilo k moratoriu, kde splátky půjček lidem oddálili. Teprve teď v září/říjnu/listopadu se začne lámat chleba, protože se začne zjišťovat kolik lidí nebude moci splácet. Nejsem stejného názoru, že by krize skončila, spíše ještě nezačala – to co bylo v březnu je jen začátek.

  • Dobrý den, já jsem si teď spočítala po roce investování na Zonky, že si platforma na poplatcích vzala 20 % z mého výnosu za poslední rok. To je šíleně moc. To je mnohem lepší investovat do ETF s průměrným ročním výnosem 6 %, kde je TER např. 1 %… Takže Zonky za mě jako investora rozhodně ne, dobré možná tak na oťukání pro začátečníky.

    • Zdravím, jojo, uznávám, že ty poplatky jsou dost vysoké a také můj důvod, proč jsem tam přestal investovat a vybírám peníze zpět (respektive reinvestuji jinde).

  • Pane PAzdero, děkuji za vaše srovnání Bonster vs Zonky. Bondster mi dává větší smysl. Chci se ještě ale zeptat na Bondster vs Mintos. Četl jsem trochu podrobnější recenzi !odkaz automaticky odstraněn! a přijde mi, že ten Mintos je o něco jistější a má tam ten sekundární trh, kde můžu prodat půjčky v prodlení. Odkázal byste mě, prosím, na některý relevantní článek nebo video? Josef T.

    • Zdravím, pokud se bavíme o půjčkách v CZK, tak Mintos nemůže příliš konkurovat, protože jich je tam jako šafránu a tedy nelze prakticky diverzifikovat riziko. Co se týče EUR půjček, tak těch je tam mnohem více a dostanete se asi i na vyšší zhodnocení. Nicméně, co beru trochu jako nevýhodu je ta trochu neznámá vlastnická struktura Mintosu… Ale jinak jsou obě služby celkem zajímavé – i když i já mám větší část portfolia na Mintosu než na Bondsteru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *