#denoffline den offline denoffline digitální detox

#DenOffline je absolutně špatný přístup

#DenOffline je iniciativa, která má za cíl, aby si lidé zkusili „užít“ jeden den bez techniky, respektive bez připojení k internetu. Trochu (dobře, teda spíše hodně) překvapivě se paradoxně šíří jak jinak než internetem

Být závislý na internetu je rozhodně špatné, ale vyřeší něco den offline?

Online svět je něco, co bychom měli respektovat, vyrůstat s ním a zakrývat si před ním oči nám rozhodně moc nepomůže.

Internet a technolgie v dnešním světě

Stále si pamatuji jednu hodinu aglických konverzací, kdy jsme probírali téma technologie a jejího vlivu na náš život. Samozřejmě bylo předpokladem, že nám technika opravdu změnila pohled na svět. Jako obvykle jsem byl trochu za exota, když jsem prohlásil, že mě život technologie vůbec nezměnily.

Byl jsem tam nejmladší a všichni říkali, jak si mohou teď jednoduše najít informace, spojit se s kamarády v zahraničí a mnoho dalšího. Tohle fakt nebyl můj případ.

Proč mi technologie nezměnily život? Jednoduše z toho důvodu, že jsem s nimi už vyrůstal, a tak mi nemohly jakkoliv život změnit – byly jeho součástí. Prostě a jednoduše se žádná změna nekonala, ale už jsme žili v synergii od začátku.

Jeden den offline (#denoffline) z dlouhodobého hlediska

Jste zvyklí denně kouřit cigarety? Super, tak co je na jeden den vysadit! Skvělý nápad, možná to i zvládnete, sníte o zákusek navíc, abyste potlačili tu chuť… ale druhý den? Zase sedíte na balkóně, pijete svoji ranní kávu a kouříte… možná vzpomínáte na to, jak jste to včera dokázali, ale bude to mít nějaký efekt?

Jednodenní „detox“ od online světa je asi jako jednodenní „detox“ od přejídání se v některém fast foodu. Možná ze sebe budete mít chvíli radost, odškrtnete si, že jste do dokázali, ale jinak to je k ničemu.

#DenOffline
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Přemýšlejte dlouhodobě

Vyškrtnout internet nebo techniku z našich životů rozhodně není řešení, spíše než cokoliv jiného je nutné naučit se s ní dlouhodobě žít a vzájemně spolupracovat.

Pokud vám vaše počínání na internetu vadí, pak s tím něco udělejte, ale nedělejte to pouze a jenom v jednom dni. Jako u všeho byste přesně měli vědět, proč to děláte… a že je to v rámci kampaně, možná sami cítíte, že to není to pravé.

Člověk obecně pracuje na principu zvyků. Pokud nebudete něco dělat dlouhodobě, pak se to nenaučíte. Jinak řečeno, pokud chcete změnit svůj online život, změňte ho na delší dobu.

Jaká inicitavita by měla smysl?

Podle mého názoru není až tak důležité lidem omezovat čas strávený na internetu, ale pomoct jim, aby na internetu trávili čas smysluplně. Taková kampaň by mohla mít dlouhodobý účinek.

Neztrácet čas koukáním na hloupé „pořady“, které nás prakticky ani nezabaví a hloupě nescrollovat Facebook nebo Instagram feedem. Tyto aktivity nám pouze kradou náš drahocenný čas, ale nic nám nedají.

To by asi mělo smysl… ale chápu, že je to složitější než jenom jeden #denoffline … který, ruku na srdce, si může udělat kdykoliv každý z nás a udělat si krátkou „dovolenou„.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *