Dovoloená podle mého gusta

Dovolená podle mého gusta (pracovní dovolená)

Přes léto se všude skloňuje téma dovolené ve všech pádech, většina se týká destinací, plánů… a prakticky žádný small talk se tomu prostě nevyhne. Pokud se řekne dovolená, co si představíte vy? Pláž, lehátko a 14 dní nic nedělání? Asi vás nepřekvapí, že tohle pro mě rozhodně není.

Co znamená dovolená?

Ačkoliv to málo lidí ví, dovolená nemá nic společného s výlety nebo zájezdy. Dovolená je zkrácený název od „dovolená absence“, tzn. zaměstnavatel vám dovolil opustit pracovní místo. I proto v tento čas dostáváte klasický plat (mzdu). Z tohoto důvodu mi moc nesedí ani termín „nařízená dovolená“ nebo „nařízená závodní dovolená“. Nařízení a dovolení nejsou zrovna slova, které by měly být použity ve vzájemné interakci. Z tohoto pohledu má pro mě termín dovolená hořkosladký nádech.

Jak vidím volno

S tím vším, co dělám, by se mohlo zdát, že něco jako dovolenou vůbec nemám (oficiálně ji dokonce opravdu nemám a většinou si čas volna „napracuji“ dopředu) a také to tak skoro je, nebudu vám lhát.

Avšak i já si občas potřebuji udělat volno a dělat něco úplně odlišného a ideálně někde jinde. Jenomže týden „hloupého“ ležení na pláži je na mé poměry trochu příliš, jinak řečeno.

Prakticky pokaždé, když jsem měl (nebo potřeboval) volno ať už ve škole nebo v práci, vždy jsem tento čas využil k něčemu pro mě smysluplného. Byly to pro dodělávky některých mých projektů, získání zkušeností s Erasmem+, táborem nebo pro něco dalšího. 

Nejsou to tedy přímo „flákací“ aktivity, ale zároveň během nich většinou naberu energii, se kterou se následně rád vrátím ke své „běžné“ práci

Jak jsem si užíval poslední volna

Volnočasovky SPORT

Psal se rok 2015/6, když jsme se rozhodli, že bychom rádi pořádali letní dětské tábory. Což byl skvělý nápad, ale ani trochu jsme nečekali, kolik je s tím práce. Na mě samozřejmě bylo vše kolem techniky, webu, sociálních sítí (teď už mě to ani nepřekvapí, ale abych nebyl zlý, mám skvělou a čím dál větší pomoc i od kolegů z týmu). Bohužel, tento tábor se nám nepodařilo zorganizovat z důvodu nedostatečného počtu přihlášených dětí. Jak už to bývá, sešlo se více věcí dohromady – bylo zkouškové, už jsem pracoval v IBM a do toho jsem člověk, který když se do něčeho pustí, tak tomu s vervou věnuje. I z toho důvodu škola neměla takovou prioritu a já si v ní udělal takovou menší „dovolenou“ (což se mi po zásluze vrátilo, tak jako vždy).

Erasmus+ Voice of Diversity in Europe

Nejvtipnější volno bylo minulý rok o zkouškovém, když jsme vyrazili s týmem Volnočasovek SPORT na jeden z projektu Erasmus+ Voice of Diversity in Europe do Turecka. Ještě v lednu mi to přišlo jako skvělý nápad. Už nějakou dobu vím, že o zkouškovém je přece nejvíce „volného“ času. Pravda byla taková, že  práce se dala dopředu „nadělat“, ale učitelé u semestrálek nebyli tak úplně shovívaví k mým aktivitám. Takže většinu času v letadle jsem programoval semestrální úkoly do školy. Celkově to však byl super zážitek, kdy jsem si zase zkusil něco nového a ověřil svůj výkon při práci pod tlakem. 

Projekt Chráněné dílny OZP

Chráněné dílny OZP je jedna z věcí a projektů, na kterou jsem obrovsky pyšný. Samozřejmě, měli jsme na to fůru času a více než bychom potřebovali, ale dělat něco dříve, než je deadline, to bych nebyl já. Celý projekt musel být hotový (vývojová část) před koncem června, takže to přímo navazovalo na předchozí srandu. Z toho důvodu jsem v tyto dny spával kolem 3-4 hodin a popravdě mi to přišlo hrozně super (lidem v okolí pravděpodobně tolik ne, protože vidět každý den zombie mohlo být dost nepříjemné). Teď už vím, že to byla jedna z mých zkušeností s polyfazickým spánkem.

Vlastní letní tábor

V tomto roce (2018) jsme konečně zorganizovali tábor, a i když jsme si mysleli, že jsme už „za vodou“, opak byl pravdou. Ta nejtěžší část byla zorganizovat všechno na místě konání. Díky tomu, jak chceme tábory dělat, to pro nás bylo ještě složitější. Dělali jsme například deník táboru, posílali fotky a dalších X věcí každý večer, jenom abychom to měli „ťip ťop“. Skloubit to s prací pro mě byl zrovna v tomto případě opravdu tvrdý oříšek.

Dětský tábor v zahraničí

Naskytla se mi možnost dělat vedoucího i na táborech v zahraničí, kde jsem ještě vedoucího nedělal, což byla skvělá příležitost, jak se něco nového dozvědět a zároveň i zjistit, jak to funguje jinde. V tomto případě jsem věděl, že se to nebude dát dělat zároveň s prací, takže muselo přijít 100% volno. I když se mi tam hrozně nechtělo, nakonec jsem za tuto zkušenost hrozně rád a nelituji toho volna stráveného takto.

Jak vidíte, většinu volna trávím jinou prací.

Co na to ostatní?

Často se mě někdo ptá, jestli bych nechtěl raději trávit dovolenou „tradičně“ (ve smyslu ležení na lehátku).

Já obvykle odpovídám, že by mě to zabilo.

Lidé si moc nedokáží představit, že by stále pracovali, ale když vás práce baví, máte volnost, tak máte vlastně celoroční dovolenou a nepotřebujete se od ní přímo utíkat někam úplně „do pryč“,  ale stačí vám chvíli změnit pracoviště.

Co je pro mě ideální dovolená?

Není to tak dávno, kdy se mě jeden kolega ptal na ideální dovolenou, a proto jsem o tom začal trochu uvažovat. Nejsem člověk, který by chtěl někde týden ležet, ale na druhou stranu se rád seznámím s něčím novým.

Ideálním scénářem by pravděpodobně bylo jezdit z místa na místo a vždy někde jen pár dní pobýt, ale do toho stále pracovat.

ideální dovolená s prací

Když o tom teď přemýšlím, možná by pro mě bylo klíčem častěji cestovat pracovně (nemyslím „nomádění“) a tím uspokojit moji touhu po cestování. Asi by to sice nebylo nejjednodušší, kdybych chtěl toto provozovat častěji (rád bych vždycky někde „dovolenkoval“ i pracoval, ale po pár dnech změnil destinaci). Ceny letenek jsou však dost drahé, zvláště když to nechcete plánovat půl roku dopředu. A být nomádem a všude hledat „vlny wifi“, tak to mě asi také neláká.

Takže ideální dovolená je vlastně práce, ale trochu jiná, než které se věnuji běžně a na odlišném místě 🙂

Prostě work-life balance jak má být!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *