investice a spekulace v silnejší měně

Investování a spekulování v silnější měně

Přemýšleli jste někdy, jestli na vás má nějaký vliv síla měny, ve které investujete? Já ano a mám na to celkem jasný názor, však si ho přečtětě v tomto článku.

Investování a spekulace jsou dost často hrou s psychologií. Pokud se dokážete po „citové“ stránce uhlídat, máte velkou pravděpodobnost toho, že budete úspěšní. Protože nejvíce chyb se dělá právě na tom, že se člověk neudrží a spontánně se rozhodne ke koupi/prodeji, aniž by měl dostatek informací, nebo ustoupí ze své strategie.

V tomto článku však nenajdete nic ohledně strategií, ale jenom o tom, jak může hodnota čísla měnit to, jak se chováme.

Utratit 10 nebo 1 000 korun?

Celkem logicky se chováme jinak, pokud máme utratit 10, nebo 1000 korun. Zatímco malou částku utrácíme prakticky bezmyšlenkovitě, tak při velkých částkách se člověk už hodně zamyslí. A právě s touto myšlenkou pracuji i při investování.

Jasně, za prvé je nutné se odprostit od toho, že nějaká částka je významnější než jiná. Vždy člověk musí počítat nějaký poměr zisku/ztráty a nemyslet si, že „pár“ euro je málo a můžu to jen tak zkusit. To se však člověk naučí celkem snadno, když si párkrát přepočte silnější měnu na svoji domácí (v mém případě typicky EUR -> CZK), ale síla celé této myšlenky je někde úplně jinde.

Snížení ztráty

A to na přesně opačném spektru investování. Ne na straně vkládání peněz, ale výdělku/ztráty. Asi každého potěší vyšší částka při výdělku, ale popravdě, při investování není až tak důležitá výška zisku, ale snížení ztráty.

Každá ztráta zanechává v člověku (a nejenom v portfoliu) celkem výraznou trhlinu, a proto se jí přirozeně snažíme minimalizovat. Prostě a jednoduše, člověk si většinou pamatuje výrazné ztráty, než zisky.

A tohle je místo, kde raději využivám silnější měny…

Pokud si mám vybrat, jestli ztratit 10 000 Kč nebo 387 EUR, rozhodně si vyberu eura, i když se jedná o naprosto stejnou hodnotu, protože pro moji hlavu jsou tyto nízké částky trochu lépe vstřebatelné. Mimo to, se s nimi trochu lépe počítá, než ve velkých číslech, protože tyto počty máme mnohem lépe procvičené ze základní školy.

To, co se snažím popsat je proces, kdy jsem si přišel na to, že ztratit při investici nějaké peníze se občas stane a pokud si mám vybrat, jestli přijít o velkou částku, nebo menší, beru menší. Hodnotově je sice stejná, ale moje hlava se s tím srovná mnohem lépe.

Portfolio v cizí měně

A to je důvod, proč svoje spekulační portfolio vedu jenom v EUR/USD, kde jsou částky „pocitově“ mnohem menší. Ta správa je prostě neporovnatelně jednodušší a ztráta mě nemrzí tolik, jako při českých korunách. Protože psychologická spokojenost je nejvíc…

Nepřemýšlíte teď také o nějaké silnější měně k investicím/spekulacím, aby vás alespoň „pocitově“ případná ztráta tolik nebolela?

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *