Jak dělat co mě baví

Jak dělat co mě baví – 2 návrhy jak začít

Minulý týden jsem se v článku „Pracuj 25 hodin DENNĚ! Pracuj více a smysluplně!“ hodně zaměřil na to, jak a proč si vytvořit/vybrat pracovní pozici tak, aby vás to, co budete dělat, opravdu bavilo. Zároveň jsem si trochu uvědomil, že ne všichni mají odvahu ukončit práci, která je úplně tolik nebaví a začít s něčím jiným.

Stále si samozřejmě stojím za tím, že je hloupost věnovat čas něčemu, co nám nedává smysl, ale je tu několik možností, jak se postupně přesunout k něčemu zábavnějšímu, nebo se aspoň tomu více vystavovat.

Pojďme si představit dvě možnosti, jak to udělat. Mám hrozně rád příklady, protože většinou se lidé v některých částech s textem ztotožní. Zároveň se tímto příkladem nechci nikomu vysmívat, protože každý má rád něco jiného.

Kdo jsem a co mě baví (hypoteticky)

Představte si, že jsem pokladním v supermarketu. Svoji práci úplně nemusí a každý den se těším, až z práce odejdu a v lepším případě vyrazím rovnou do přírody. Opak je však pravdou. Dost často přijdu domů a už se mi nikam nechce, protože mě celá práce pokladního vyčerpá natolik, že si raději doma sednu k televizi. Každý den se těším na víkend, až v sobotu někam vyjdu do přírody a konečně si užiji výhledy na vše okolo. 

Na tomto připraveném kontextu je možné dále stavět (pokladní s láskou k přírodě – jediné kdy se může věnovat zábavě je víkend). 

1. řešení - zkrácení úvazku

Co je mým cílem

Chci mít více volného času, kdy bych mohl jít do přírody. Chci hlavně procestovat ČR, protože se mi tady ta příroda líbí. Jedinou možností je tedy dělat si prodloužené víkendy, ale s plným úvazkem to není tak úplně jednoduché.

Zároveň potřebuji peníze, abych mohl cestovat. Naštěstí turismus v Česku není tak drahý a já se dokáži uskromnit, abych mohl dělat více co miluji.

Jak toho mohu dosáhnout

Jednou z možností, jak dělat to, co mě baví, je nechat si zkrátit úvazek, abych měl více času o „prodlouženém víkendu“. Tímto způsobem mohu docílit například toho, že místo dvou dnů budu mít na to, co mě baví, třeba 3-4 dny. Budu moct tedy od pondělí do středy/čtvrtku pracovat 8h/den a od čtvrtku/pátku do neděle cestovat. 

Negativa

Není to jednoduché a možná ani ne každá práce tento způsob umožní, ale je to způsob, jak to skloubit.

Člověk se musí popasovat s tím, že peněz nebude mít tolik, takže si musí více promýšlet, co si koupí apod.

Jak začít

  1. Určit si, co chci dělat (ve „volném čase“)
  2. Udělat si rozpočet
  3. Smířit se s tím, že se musím uskromnit
  4. Vyjednat si práci na kratší úvazek s možností pracovat jen X dnů v týdnu
  5. Plánovat cesty přes týden (nebo cokoliv čemu se chci o víkendu věnovat)
  6. Začít používat/využívat celý tento nastavený systém

Je tu ještě jeden „hardcore plán“, kdy čtvrtý bod vypustíte a budete se věnovat naprosto celý čas práci přes tzn. 3-4 dny (ne jen 8 hodin) a následně budete mít o něco více peněz.

Na tuto část je nespočet vtipů v našem oboru, jako… 

Programátor v pondělí ráno počítá: „Ještě dvakrát se vyspím a bude víkend.“

Jak to vylepšit

Dalším postupem může být například dávat fotky na sociální sítě nebo do fotobank, kde je můžu prodávat nebo si začít tvořit vlastní brand. Výhodou je, že mám fotky/obsah průběžně každý týden a lépe se s publikem udržíte kontakt.

2. řešení - Pracuj naplno, ale jen pár měsíců

Co je mým cílem

Chci jezdit do zahraničí, kde si to chci užít, nevadí mi tolik, když to bude jen párkrát v roce. Čechy mám již procestované a pokud chci někam dál, nevyplatí se mi tam jet jenom na pár dní. Bohužel dovolené je příliš málo a zaměstnavatel mi ji nechce dát neplacenou.

Jak toho mohu dosáhnout

Prvotně se musím smířit s tím, že výlety za oceán, do Asie, Afriky nebo kamkoliv, kam je nutné letět, jsou podstatně dražší. Obecně nevím, do jaké míry je tam možné stanovat a většinou se nevyplatí jet na pár dnů (i s poměrně nízkou cenou dnešních letenek).

Takže musím vydělávat na tento výlet podstatně déle, než když jdu na turistiku v Česku. S tím souvisí právě ta nutnost pracování několik měsíců opravdu intenzivně a potom třeba i na několik měsíců odletět.

Negativa

Popravdě, mnoho zaměstnavatelů hledá spíše dlouhodobé pracovníky, protože ze začátku je každý pracovník, než se zaučí, dražší. Může se tedy stát, že budete těžko vysvětlovat, proč měníte práci každých pár měsíců (pokud to tedy neobrátíte v konkurenční výhodu).

„Časté“ měnění práce může být i pro vás psychicky náročné, zvláště když musíte chodit na mnoho pohovorů.

Musíte se smířit s tím, že kariérní růst nejspíše nebude to „pravé“ pro vás.

Jak začít

  1. Určit si, co chci dělat (ve „volném čase“)
  2. Najít si práci
  3. Smířit se s vysokým pracovním odhodláním po dobu několika měsíců (brát třeba i přesčasy)
  4. Naplánovat si cestu/y dopředu
  5. Začít používat/využívat celý tento nastavený systém

Jak to vylepšit

Podobně jako v minulém případě, můžete psát blog atd., avšak zde máte ještě myslím o trochu lepší možnosti. Například můžete následně udělat přednášky o vaší cestě, nebo motivovat ostatní cestovatele, aby se podívali do stejných míst.

Jde to i jinde než u cestování?

Jasně! V dnešním světě je potenciál v použití různých strategií v jiných oborech, takže bych řekl, že se vše dá aplikovat jiným způsobem, než jak bylo (původně) zamýšleno.

Jelikož nejsem úplně takovým oblíbencem cestování, tak já podobného principu využívám spíše v oblasti různých projektů, kterým se věnuji. I když mám hrozně rád, co dělám, stále toho není dostatek (nechci si prostě oddělat jen „svých 8 hodin“ a kašlat na všechno), nepovažuji to za nutné zlo, ale beru to jako moji zábavu, takže tomu obětuji mnohem více času a jsem za to ještě rád. 

Takže ano, jde to i jinde! Skoro bych řekl, že stejně jako kdokoliv může zpeněžit cokoliv, co má rád, tak může tento způsob také aplikovat na cokoliv.

Hledej řešení tam, kde „nejsou“, protože to, že je nikdo nenašel, neznamená, že tam nejsou.

Který způsob si vybrat?

Ani jeden způsob není špatný, takže se nedá jednoznačně říct, který je ideální. Vždy záleží na vás, jako člověku, kolik máte odvahy, kolikrát zvládnete být odmítnut při žádosti o práci, jak moc se dokážete smířit s nižšími výdělky na úkor zábavy či smysluplnosti věcí.

Znám spíše lidi, kteří jsou zastánci druhého způsobu, tedy vydělají větší množství peněz, a potom odjedou za plněním svých snů na delší dobu a věnují se tomu na 100 %.

Já jsem teď ve fázi, kdy mám spíše nižší úvazek (v našem případě spíše „hardcore plán“ viz výše) a k tomu dělám miliony dalších věcí, ale je to i o tom, že si mohu tyhle věci dělat kdykoliv, takže to nemusím mít na tvrdo rozhodnuté, které dny pracuji a které dny si užívám (skoro by to mohlo vypadat, že si užívám téměř všechny).

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *