Trůn pro prezidenta české republiky po volbách 2018

Jak nás proměnila volba prezidenta?

Co si budeme nalhávat, tyto volby jsou možná ještě zajímavější, než byly předchozí do poslanecké sněmovny. Nejspíš je to právě tím, že máme pouze 2 kandidáty a tím pádem jenom dvě strany názorů. Obě jsou celkem vyrovnané, což znamená, že jsou mnohem větší a stojí přímo proti sobě.

Nechtěl jsem vyjadřovat přímo svůj názor na kandidáty a ani to neudělám, co mě však zaujalo mnohem více je, jak se chovají lidé během voleb primárně na sociálních sítích. Jasně, to že lidé budou diskutovat a navzájem se přesvědčovat o svých pravdách, vytvářet vtípky i montáže, to všechno jsme čekali, ale je až neuvěřitelné, jak na sebe dokáží být sprostí.

O kom to říká více?

Tohle všechno nějakým způsobem nevypovídá tolik o kandidátech jako o naší společnosti a internetovém prostoru. Abych řekl pravdu, důvod vidím asi v míře anonymity, kterou nám internet dodává.

Nebuďte naivní, internet vám nedává takovou míru anonymity jak si myslíte!

Lidé se dost často skrývají za profily s vymyšleným jménem, jenom aby svůj názor prosadili za každou cenu, ale nechtějí za něj veřejně vystupovat pod svým pravým jménem. Trochu smutné, že máme takovou kuráž někomu nadávat, ale ne zase takovou, abychom za to kdyžtak nesli zodpovědnost, nemyslíte?

Ani náhodou nechci říct, že agitátoři jednoho kandidáta byli více sprostí než druhého, protože bych řekl, že to bylo skoro 50:50.

TV média a jejich vlivPohled na televize, media v případu prezidentských voleb 2018

K vidění jsme měli dvě debaty a několik dialogů kandidátů s moderátorem. Podle mého má smysl řešit pouze debaty obou kandidátů, takže se na ně pojďme podívat…

TV Prima

Opět se ukázalo, že média mají neuvěřitelný vliv na celý průběh voleb. Mohli jsme všude vidět bannery, reportáže a mnoho dalšího s oběma kandidáty, ale největší „gól“ byla prezidentská debata na TV Prima „Česko hledá prezidenta“. To, že to byl jeden z nejsledovanějších pořadů této televize asi nemusím opakovat, protože nám to bylo nepřímo řečeno několikrát během přenosu, ale celkový koncept byl hrozný a moderování prakticky žádné. Celá debata byla ve znamení fotbalového zápasu. Už od první části bylo chybou, že moderátor „zapomene“ korunu na rozlosování a potom už se sype všechno, ale publikum rozhodně bylo jako na fotbalovém zápase, člověk by skoro čekal, kdy začnou létat dýmovnice.

Česká televize

Během celých voleb bylo k zahlédnutí mnoho povyku vůči České televizi pro mnoho důvodů, pravdou je však to, že jenom díky ní jsme měli možnost vidět skvělou debatu obou kandidátů. Debata, která byla rozumně vedená, slušná a organizovaná. Říkejte si o veřejnoprávní televizi cokoli, ale musíte uznat, že jsou to absolutní profesionálové, kteří dokáží i takto vyhrocenou debatu důstojně ukočírovat a má smysl je tu mít.

Další faktory

Ačkoli chápu systém oslovování nejvyšším dosaženým titulem, oslovování pane profesore a pane prezidente již dodává určitou nevyváženost.

Míra dezinformací byla velmi silným prvkem v první přímé volbě a v druhé tomu nebylo jinak. Pro mě je absolutně neuvěřitelné, že lidé vůbec nedokáží přemýšlet o informacích, ale automaticky je přebírají a dokonce i šíří.

Mimo to vypadá, že Facebook se snaží opravdu něco dělat se všemi dezinformacemi a dokonce Parlamentním listům zablokoval jejich FB stránku.

Prakticky nejvtipnější byla pro mě část, kdy lidé ať napsali skoro cokoli, ostatní už byli tak zblbnutí, že za tím hledali volební tématiku a agitaci.

Ještě rád přiložím jediné dvě videa, které mě zaujala.

První video je krásná satira na mnoho dalších videí, které nám říkají, že volební účast je důležitá. Skoro bych řekl, že přiláká k volbě více nerozhodnutých lidí než jakékoli jiné.

Druhé video vyjadřuje tak trochu moji obavu, co zažilo mnoho našich předků, ale lidé si to nechtějí připustit, že se to dělo, a nebo že se jim to nemůže stát.

Za moment už bude po volbách, ale čeká nás další zkouška, kdy se ze špičkových politologů stanou hokejoví trenéři a všichni budeme naprosto přesně vědět jakým způsobem je možné vyhrát olympijské hry 2018!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *