Jak si ulehčit natáčení videa - teleprompter - čtecí zařízení

Jak si ulehčit natáčení videa – Teleprompter (čtecí zařízení)

Teleprompter, jinými slovy také čtecí zařízení, je skvělý nástroj využitelný při mnoha důležitých proslovech. Měli jste někdy to štěstí něco prezentovat? Zkoušeli jste natočit video, kde mluvíte? Rovnou nechávám stranou, že vás váš hlas štve, to jsme měli na začátku asi všichni. Ta nejsložitější část je však přednést delší proslov bez toho, abychom ho četli.

Teleprompter vám pomůže jednodušeji nahrát „povídací“ video bez dlouhosáhlé přípravy. Právě takový čtecí nástroj jsem pro vás připravil a věřím, že by vám mohl pomoct!

Disciplínou přednesu proslovu se zabývá mnoho lidí a ještě více z nich se ji snaží ovládnout. Poslední dobou se již začíná tento typ dovedností prosazovat jako tzv. hard skill, podobně jako jsou technické dovednosti a mnoho dalšího.

Udělat skvělý, bezchybný a plynulý přednes je natolik složité, že se teleprompter hojně využívá při mnoha televizních vystoupení i při různých prohlášení do médií. Tento systém se ukazuje praktický i při prezidentských proslovech, kde by přerušování bylo rušivé. Díky teleprompteru se i váš „speech“ stává plynulým a pro posluchače příjemným!

Reálný teleprompter

Jak si ulehčit natáčení videa

Pro každého, kdo někdy natáčel video a málem si u toho vytrhal vlasy, jsem připravil zajímavý nástroj. Čtecí zařízení (teleprompter) si můžete otevřít zde (bohužel není dostupný pro malá zařízení jako je mobil a tablet).

Jednoduše začněte tím, že si připravíte doslovný text, který chcete nahrát. Následně ho zkopírujte do mého nástroje, nastavte si rychlost posuvu a velikost písma.

Celé nastavení velikosti písma udělejte tak, abyste měli co nejužší prostor, ve kterém je napsaný text na obrazovce (protože se poté posouvá pouze ve zmenšeném okně na prostředku) . Neměl by být totiž patrný pohyb vašich očí po běžícím textu (čemuž zabráníte umístěním čočky kamery doprostřed). Co se týče rychlosti posuvu, mějte čtený řádek vždy nahoře, tím zase odstraníte vertikální pohyb zorničky.

Poté už jen dejte telefon nebo kameru nad monitor. Čím blíže, tím lépe, aby nebylo vidět, že se díváte na monitor a ne do čočky. Spusťte nahrávání a volně čtete.

A nechte se překvapit, kolik času a „nervů“ vám to ušetří.

Jak funguje teleprompter

Asi vám nemusím říkat, že teleprompter reálně funguje trochu jinak. Pokud byste si chtěli pořídit reálné čtecí zařízení, nechali byste za něj velkou sumu peněz a to by bylo pro většinu z nás velmi nerozumné z finančního hlediska.

Teleprompter funguje jako spojení polopropustného zrcadla a kamery. V zrcadle na přední straně se odráží předpřipravený text, nebo skript a za zrcadlem je čočka kamery, na které sice není vidět text, ale jste nahrávání vy. Nahrává se tedy skrz tento text.

Jak funguje teleprompter

Toto celé nám zajistí, že ve videu není vidět, že něco čtete. Navíc to navozuje pocit, že řečník promlouvá přímo k jednotlivému divákovi a to bez jakýchkoliv zádrhů a zbytečností.

Kdy využívat čtecí zařízení

Používat tento nástroj pro každé video by nebylo efektivní. Pro některá videa se nehodí, protože by se publiku mohlo zdát příliš strojové. Někdy lidé opravdu vyhledávají spíše běžnou řeč, která není tak náročná pro poslech.

Na druhou stranu, pro rychlé natočení videa pro vaši stránku na sociálních sítích, je to zajímavý akcelerátor.

Teleprompter vám může usnadnit vaše začátky prezentací na kameru, ale i tak je dobré věnovat čas přípravě na mluvení bez něj. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám to bude hodit, protože ne vždy budete mít nějaký nástroj, který vám s tím pomůže!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

10 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *