Je plat opravdu to důležité?

Je plat opravdu to důležité?

Před nedávnem jsem měl to „štěstí“, jak už se to občas (dobře, asi ne občas, ale dost často…) vývojářům stává, přišla mi na LinkedInu nabídka na práci. Diskuzi o tom, jak moc relevatní většinou jsou, nechme na jindy, ale i tak jsem si ji ze zvědavosti prošel.

Momentálně práci mám, dokonce více než bych skoro chtěl :-D. Přesto mě to většinou nedá a prohlédnu si alespoň, čím by se potenciální uchazeč v práci „bavil“.

Obvykle čteme mnoho HR povídání, ale jen zřídka si přečteme opravdu relevantní informace o tom, jaká bude náplň naší práce. Občas se dá něco vyčíst i z titulku a technologií, které jsou v požadavcích, ale popravdě mi ve většině případů přijdou spíše jako marketingový tah (tím neříkám, že to není správně). Myslím, že to je hlavně kvůli nedostatku času týmu, který potřebuje nového kolegu. K probrání reálných požadavků s někým z HR se tak často nikdo nedostane, a tomu odpovídá i popis pracovní pozice… Kromě toho se samozřejmě dívám i na plat, který však rádi zaměstnavatelé neuvádí. V tu chvíli mě napadá: „kéž bychom to měli jako na Slovensku…“

Při procházení poslední nabídky práce mi došlo, jaké jsou moje priority. Absolutně hlavní část je to, čím se v práci budu zabývat a až teprve poté to, jak budu odměňovaný. V některých pracích bych dokonce řekl, že odměnou je možnost dělat tu konkrétní práci. Tudíž vím, že v konečné fázi nepotřebuji ani tak vysoký plat jako spíš smysluplnou pozici.

Řekl bych, že platí přesně taková to rovnice „Atraktivita práce“ = „Obsah práce“ + „Prostředí“ + „Spolupracovníci“ + „Bonusy“ + „Plat“.

A pro mě osobně jsou priority dány právě v tomto pořadí.

Pod těmito pojmy si můžeme každý vybavit něco jiného. Krása našeho mozku tkví právě v tom, že si každý představíme „to“, co se nám nejvíce pod tímto slovem líbí, první vyvstane na mysli, nebo čeho si nejvíce vážíme.

Například pokud si vezmeme „Bonusy“. Mnoho lidí si pod nimi může představit stravenky, pro jiného je to služební automobil, notebook nebo snídaně zdarma, protože to jsou všechno věci, kterými nakonec naše běžné výdaje snížíme, prostě „ušetříme“. Pro dalšího to může být teambuilding, protože najde více přátel na neformální úrovni, více volna nebo sickday.

Pro mě bonus znamená něco, co můžu využít dlouhodobě. Samozřejmě, že mě potěší přímá či nepřímá finanční odměna, ale ne na dlouho. Ovšem s podporou nabývání zkušeností je to úplně jiné. Je super, když může být člověk jako houba, která nasává zkušenosti v průběhu celé pracovní doby, zvláště když znamená nezanedbatelnou část dne. Toto mohou přinášet nové technologie, se kterými můžeme začít pracovat, a ke kterým se člověk třeba jinak jen tak nedostane, jazykové kurzy, cesty do zahraničí nebo práce se zkušenějšími členy v týmu.

Avšak velmi kvalitním bonusem je i flexibilní pracovní doba (té bych si asi vážil nejvíce). Člověk je pánem svého času a má větší volnost. Pro někoho je důležité i prostředí, kterému rozumím jako materiální zázemí tzn. židle, stoly, rozmístění místností apod.

Ale kde je člověku nejlépe? Asi tam, kde si může přizpůsobit práci i podmínky naprosto podle sebe – doma.

A v této souvislosti se často se mluví o tom, jakou důležitost možnost home office (zde se proplétá prostředí a bonusy). Samozřejmě to není pro každého. Někdo se doma nedokáže soustředit kvůli milionu jiných vjemů, nebo prostě jen chce mít striktně oddělenou práci a domov (work-life balance).

Další věcí při zvážení práce z domova nebo z kanceláře je i mentalita člověka. Jsou lidé, kteří kolem sebe vždy potřebují mít další lidi, aby se necítili samotní nebo upřednostňují mít přímý „face to face“ kontakt se spolupracovníky a komunikace skrze e-maily, chat nebo telefon je prostě nenaplňuje.

Sečteno a podtrženo, asi není jednoduché napsat inzerát, který zaujme každého. Fér je však dát lidem co nejvíce informací, aby si mohli uspořádat svoje priority… A také nabízet konkrétním lidem relevantní pracovní nabídky 🙂

A když už někoho oslovovat, tak možná nezapomenout, že jenom čistě plat možná není to nejdůležitější

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *