Nepřemýšlejte, dělejte, konejte

Nepřemýšlejte tolik, raději konejte!

Opravdu je přemýšlení to nejdůležitější? Všichni nám říkají, že si máme vše promyslet, ale kdy je ta správná chvíle přestat myslet a začít konat, nám už nikdo neřekne. Do určité míry je super mít nějaký projekt, článek nebo cokoliv promyšlené do sebemenších detailů, ale vždy přijde „ta“ chvíle, kdy bychom už neměli dále bádat, ale konat.

Tak jak to máte?

Nalijme si čistého vína, jak často se vám stává, že přemýšlíte o všem co můžete udělat, ale nakonec nic neuděláte? V mém případě to bývalo častěji než jsem chtěl. Už jenom toto psaní blogu, jsem měl v plánu opravdu dlouho. Stále jsem si četl články, jak psát, prezentovat se, zaujmout a miliony dalších „jak na to“. Pravdou je, že ačkoliv jsem na teoretické úrovni věděl skoro všechno, vždy jsem narazil na další neprobádanou oblast a tu studoval. Potom jsem se přece jen odhodlal posunout, bohužel to byla jen cesta k dalšímu problému.

Hledání ideálu

Výběr správných technologií pro publikování článků. Jasně, programuji toho v celku dost, měl bych vědět, jak postavit takový systém. Problémem je, že právě díky tomu, že vím, jaké může mít problémy „ta a ta“ technologie a co bych měl dokázat, jsem se v tom zase brodil a procházel skoro vše co existuje, abych našel tu ideální. Všechno to byla ale obrovská chyba, člověk nikdy nenajde úplně ideální technologii, zdroj nebo cokoliv. 

A víte co se k tomu ještě stalo v mém případě? Samozřejmě jsem našel ideální šablonu pro blog. Byla naprosto výtečná, pěkně se mi to četlo v nočních hodinách, protože byla celá černá, oči netrpěly, krásné žluté kruhy na základní stránce, prostě labůžo.

Jenom jsem pozapomněl na takovou malou drobnost. Ne každý návštěvník přichází večer a stačí mu strohý bílý text na černém pozadí. Pro kohokoliv, kdo přišel, to bylo absolutně nepřehledné, tmavé a smutné. Takže jsem zase po pár měsících řešil redesign.

Naštěstí to už bylo o poznání rychlejší, právě díky tomu, že jsem to tolik neřešil do úplných drobností. A výsledek je mnohem lepší (však posuďte sami:). 

Vždy člověk musí to přemýšlení v určité chvíli useknout (raději dříve) a konat. Avšak tohle se nám nedělá lehce, jít s kůží na trh a čekat i takové věci, že se to třeba přes veškerou snahu, nepovede.

Exekutiva klíčem všeho

Exekutivita je obrovským tématem a nezvládání této disciplíny nás může brzdit v našem vzletu, nebo dokonce úplně ochromit. Nikdo na začátku není nejlepší, určitě se můžete zlepšit hlubším studiem, ale nesmíte zapomenout na to, zkusit to na vlastní pěst. I když je to těžké, ale sakra důležité.

Nakonec budete rádi, protože vám to vždycky něco dá. A co víc, pokud se rychle rozhodnete (v dnešní době ještě důležitější než kdy jindy), můžetete rychle předběhnout všechny „filozofy“, kteří sice přesně ví, jak se to má udělat, ale když to nikdy nezkusí, neuspějí.

A kdy je teda nejlepší začít?

Hned! Proč cokoliv nechávat do budoucna? Všichni říkají, že neví co bude zítra, tak proč to nechávat na zítra? Bude lepší čast? Budete mít více času? Budete mít lepší internet? Nebo jaká je vaše „oblíbená“ výmluva?

První a poslední krok

Nevymlouvat se, nečekat na lepší čas, ale něco zkusit. Toto je idea, která se mi hrozně líbí na startupech. Lidé mají nějakou vizi, za tou bezmyšlenkovitě běží a dost často doufají, že je to nesemele, ale nikdy si nemyslí, že bude lepší čas. Ten prostě nebude! V dnešním světě, pokud něco neuděláte „teď a tady“, s velkou pravděpodobností je na světě někdo další, kdo se pohybuje podobným směrem a bude rychlejší, pokud se nepohnete. Ve většině případů zkrachují. Je to pro ně rána? Určitě! Ale málo kdy se na to nakonec vykašlou a skončí s touto idejí. Po nějaké době se oklepou a zase začnou dělat něco jiného.

Hlupáci, To nepochopili, že na to nemají?

Hlupáci? Nikoliv! Právě díky tolika failům, co se jim stalo se vždy zlepší a příště neudělají tu stejnou chybu. Člověk se prostě z chyb musí poučit. Díky tomu se dostanou příště zase o krok dále a kdo ví, po několika iteracích to už nebude fail, ale milionový exit.

Chybujte hodně a rychle, ale ještě rychleji se z toho poučte!

Nejčastěji od lidí slýchám výmluvy na nevhodnou dobu, nebo nedostatek času.

A jaké výmluvy nejčastěji slýcháte vy?

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *