Pracuj vice a ne méně a hlavně pracuj smysluplně

Pracuj 25 hodin DENNĚ! Pracuj více a smysluplně!

Skoro každý den vidím články, které dávají návody, jak pracovat méně. Některé radí, jak pracovat 4 hodiny denně, další jdou ještě za tuto hranici a říkají: „Pracuj 4 hodiny týdně!“. Já jsem přesně z toho druhého bloku, rád bych pracoval i 25 hodin denně, ale spánek, nakupování a pár dalších aktivit mi do toho „háže vidle“. Proč vlastně chceme pracovat méně a méně? Jaký k tomu máme důvod? To nás ta práce tak štve? Nebo kde se bere ta část, kdy to chceme omezit, co to jenom jde…

ZÁBAVA VERSUS PRÁCE

Pokud děláme něco, co nás baví, dokážeme u toho vydržet hodiny, dny, týdny a ani nás nenapadne to omezovat. Proč tohle tedy neděláme i s prací? Je to kvůli tomu, že to vlastně pro nás není taková zábava? Pak je teda otázka, proč tu práci děláme? Co nám přináší? Jestli jsou to jenom peníze, tak je to příliš smutný příběh…

NUDNÁ PRÁCE

Nemám absolutně nic, proti krátkodobé nepříjemné práci (v mém případě papírování a byrokracie). Každý ji občas musíme protrpět, protože bez toho bychom možná ani nevěděli, co je zábavné a co nikoliv, ale věnovat se jí 8 hodin denně? Celé měsíce? Roky? To snad ani nejde!

Život je sice dlouhý, ale rozhodně ne tak moc, abychom ho trávili naštvaní v práci, která nás nenaplňuje, nezajímá a přináší nám „jenom“ peníze (a někomu ani to ne). Nakonec nebude dost peněz, abyste si vynahradili všechny ty léta. Jinak řečeno, ať nám přináší prakticky cokoliv, nikdy to nemůže nahradit to, co nás opravdu baví a co si užíváme.

ZAJÍMAVÁ PRÁCE

Je dokázané, že pokud děláme věci s láskou, jdou nám lépe a jsme šťastnější, tak proč stále zůstávat u něčeho, co dělat opravdu nechci? Jasně, není to tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dostat se však k něčemu, co nás baví, je možná i to, co bychom měli v životě dokázat. Avšak, pokud tomu nepůjdu naproti, nic se nezmění. Stále budeme naštvaní chodit do stejné práce, abychom si mohli večer u televize stěžovat. 

Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.“ — Albert Einstein

Jaké jsou východiska?

Dnes žijeme ve skvělé době, kdy díky internetu máme prakticky neomezené možnosti. Pokud se budeme bavit o výdělávání peněz, které samozřejmě všichni potřebujeme a považujeme za jednu z nejdůležitějších věcí, lze hledat i jiné cesty než pracovní dobu zaměstnance. Můžeme během chvíle rozjet nějaký blog (asi nejvíc obecná varianta), začít investovat, více rozjet profil na Instagramu nebo začít prodávat cokoliv, co se nám válí doma. Všechny tyto aktivity vám přinesou mimo zábavy i peníze!

A jak s něčím takovým začít? To je celkem jednoduché, rozmyslet si, co chci dělat, potom jenom napsat do Google cokoliv co nás zajímá a před to přidat „Jak na …“. Na internetu je takové vědění lidstva, že to já ani ty, všechno nepobereme, ale můžeme z toho využít alespoň ty části, které se nám hodí. Prostě nic složitého, ale stejně to mnoho lidí neudělá. 

Možností je tolik, ale smutnou pravdou je, že je nevidíme, nebo možná ani nechceme vidět… 

A takhle to vidím já...

Myslím si, že pokud člověk dělá úžasné věci, nevidí za tím práci, ale zábavu a přeji každému, aby to přesně takhle cítil.

Z každé činnosti (čti „tvé zábavy“), kterou máme rádi, se dá udělat nějaký byznys, tedy práci (pokud budeme definovat práci jako činnost, za kterou dostáváme peníze). Pokud vás náhodou, i když si to nemyslím, baví aktivita, která se nedá momentálně zpeněžit, nezoufejte a věnujte se jí. Možná teď nevidíte světlo na konci tunelu, za pár let tomu může být úplně jinak. 

Však se podívejte na dnešní rozmach e-sportu (počítačových her). Rodiče nám říkali, že se hrama nedá uživit a víte co? Dnes je extrémně více profesionálních hráčů, než kolik je profesionálních hráců florbalu.

Občas je k tomu nutná dávka kreativity se špetkou ústupků, ale vždy se s tím dá něco udělat. Tím nechci říct, že je to sprint, spíše je to sakramentsky dlouhý maraton, který jen tak někdo nezvládne. Zvláště v dnešní době, když se na nás ze všech sociálních sítí valí hromady fotek „úspěšných“ lidí. 

Skvěle tuto touhu po rychlých výsledcích popsal Simon Sinek v tomto videu…

A co teď?

Přestalo tě bavit dělat věci jenom kvůli penězům? Tak s tím začni něco dělat. A kdy? Hned teď

Stále přemýšlíš, co dělat se svými zálibami, aby se mohly stát tvojí pracovní náplní, napiš mi! Mohu ti pomoct něco vymyslet, někdy stačí jenom udělat první krok, protože bez něj se nikdy nic nezmění…

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *