Prozření u salónků na letišti

Také se vám vždy zdály salónky na letištích jako něco příliš „fancy“ a ne úplně něco pro běžné lidi? Mě tedy rozhodně, a proto jsem využil Revolutu, kde mám Metal kartu a předplatné a zašel jsem se tam podívat. Aspoň jsem tak využil mého 6 h přestupu v Istanbulu při letu do Saudské Arabie (jak bylo vidět i z mého Instagramu).

Každý z nás, kdo někam letěl, zažíval to stejné, na letišti musíte být dříve a následně čekáte „natěšení“ na svůj let dlouhé minuty. V případě, že máte na některém letišti přestup, to může být i několik hodin. Nebudeme si nic nalhávat, letiště jsou dost často mimo město, takže vlastně ani není kam si zajít, takže svůj čas trávíte na letišti.

Možnosti čekání na letišti

V podstatě máte dvě možnosti, buď zvolíte cestu sezení ve „veřejném prostoru“, a nebo si zaplatíte salónek. Samozřejmě, obě možnosti mají svoje výhody i nevýhody.

Veřejná místa

Veřejná místa mají jednu obrovskou výhodu – jsou zdarma. Avšak tato výhoda se trochu vytrácí, pokud si půjdete koupit něco k jídlu nebo pití, protože víme, jak je zde všechno drahé. Sice je to v zahraničí o něco levnější než na pražském letišti, ale stejně to není úplně „budget friendly“.

Salónky

Pojďme ale k salónkům. Ještě předtím než jsem odlétal, díval jsem se, kolik tyhle věci vlastně stojí. Musím říct, že se mi cena zdála nepoměrně vysoká za to, že si sednu jenom někde „mimo“ a budu moct pracovat. Popravdě jsem nakonec odhalil, že to byl jen můj předsudek vůči těmto místům. Představoval jsem si, že zde bude kvůli poplatku mnohem méně lidí než nakonec bylo!

Po chvíli mi došlo, že to není až tak špatné a při dlouhých přestupech to dává celkem velký smysl. Samozřejmě ne každý salónek je stejný a zároveň se liší i ceny, ale u Revolutu jsou všechny za 620 Kč. Lépe to bude pochopitelné, pokud to popíši prostřednictvím mé zkušenosti s IGA Lounge na Istanbulském letišti.

Co najdete v salóncích

Jakmile přejdete přes recepci a „turnikety“, dostanete se do míst zaslíbených. Celé to místo je stvořené pro čekání na další spoje, takže zde najdete odpočinkové zóny, jídelnu s bufetem, kavárnu a vlastně všechno co byste chtěli. Největší výhodou je, že na každém kroku jsou stánky, kde si můžete cokoliv vzít (i alkoholické nápoje – pivo, víno i tvrdý alkohol, či jednoduché míchané nápoje).

Takže je jen na vás, co a kolik si toho dáte. Není problém si kdykoliv od svého koutku odskočit pro něco menšího i většího k zakousnutí, či v mém případě pro hektolitry kávy.

Pro mě osobně bylo však nejdůležitější, že jsem dostal při vstupu svůj kód k wifi, takže jsem mohl hned začít pracovat a nemusel se omezovat jenom na „offline“. Téměř ihned jsem začal vyřizovat maily, plánovat a taky psát tento příspěvek 😀 . Možná se to zdá jako hloupost, ale běžně na letištích dostanete přístup k wifi jen na omezenou dobu a dále si ho již musíte platit.

Já si vystačím pouze s prací, ale pro všechny ostatní tu je mnoho dalšího, čím se mohou zabavit. Od kulečníku až po vlastní malé kino, takže si tu něco najde každý. A hlavně! Je tu i klidná zóna, kde člověk může opravdu pracovat a neruší ho ostatní lidé.

Pokud někdo jede na služební cestu, kde ho čeká důležitá schůzka, nebo je jen člověk dlouho v letadle, potřebuje se osvěžit a nemá zrovna 1. třídu (kde bývá sprcha přímo na palubě), tak zde nalezne možnost sprchy, což se také může hodit.

Co si z toho odnést?

Když to celé shrnu, zase jsem si ověřil, že bych neměl hodnotit věci bez toho, aniž bych je zkusil. Samozřejmě bych si něco takového nepořizoval na krátké přestupy, ale pokud má člověk někde čekat hodně dlouho, dává velký smysl, aby tento čas strávil v inspirativním prostředí a ne někde, kde skoro nelze pracovat.

Takže pokud máte Metal Revolut předplatné a možnost prvního volného vstupu, rozhodně vám to doporučuji zkusit, ale pozor, pravděpodobně budete mít problém stihnout letadlo, protože se vám nebude chtít odejít… podobně jako mně…

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *