Recenze Curve karty, všechny karty v jedné

Recenze Curve karty – Všechny karty v jedné

Curve karta je jednou z nejzajímavějších karet (odkaz na oficiální web), které jsem v poslední době viděl a měl možnost používat. Nejenže má prakticky všechny výhody ostatních karet, ale zároveň vám umožní nosit pouze jednu kartu, a i tak mít u sebe skoro všechny ostatní vlastněné karty.

Ve zkratce je Curve kartou, na kterou si můžete nahrát všechny vaše ostatní debetní a kreditní karty. Následně si už jenom z aplikace v telefonu vše řídíte. Samozřejmě má mnoho výhod, ale je tu i pár nevýhod včetně těch bezpečnostních. Na všechno se podíváme v následujících řádcích.

curve karta a aplikace

Jak Curve karta funguje

Jelikož máte pouze jednu fyzickou kartu Curve (MasterCard), musíte mít ještě aplikaci v telefonu (IOS i Android), kde vše nastavujete a zároveň zde všechny karty (nebo alespoň ty, které chcete využívat) nahrajete. Verifikace jednotlivých karet po nahrání funguje tak, že vám nejdříve strhnou cca ekvivalent 1GBP a následně vám stejnou částku vrátí. Dále si zde nastavíte, ze které karty chcete aktuálně platit. Tento výběr poté může měnit dle vaší potřeby.

Samozřejmě není nutné mít stále telefon s sebou. Prakticky můžete chodit jenom s kartou, která se navenek chová stejně jako vaše klasická karta.

Platba kartou Curve je prakticky totožná jako platba s kteroukoliv jinou bankovní kartou, jenom je potřeba si dát pozor, že je to MasterCard. Přestože máte v aplikaci nastaveno, že budete následný nákup platit z vaší např. VISA karty, tak musíte u obchodníka platit jako MasterCard. Jinak je karta psána na vaše jméno, má vlastní číslo, platnost karty, CVC/CVV kód i PIN kód.

Funguje jak pro online platby, tak i pro platby u obchodníka.

Pokud někde zaplatíte Curve kartou, strhne se vám tato částka z vaší karty, kterou máte právě aktivovanou prostřednictvím výše zmíněné aplikace. Toto strhnutí se provádí automaticky a je to jako platba kartou (bez 3D secure – bez potvrzovací SMS) – podobně funguje i například placení předplatného atd.

Nech se informovat o novinkách a tipech z FinTechu na Facebooku!

Mobilní aplikace Curve

Mobilní aplikace je nedílnou součástí celé karty. I když můžete kartu bez aplikace používat, alespoň pro nastavení ji potřebovat budete. Celý váš účet je zabezpečen buď pomocí PIN, případně pomocí dalších způsobů jako je Touch ID.

V aplikaci si můžete vybírat, odkud se vám budou strhávat při platbách peníze, ale pokud náhodou zaplatíte z jiné karty, než jste měli původně v plánu, není to takový problém. Každá platba se může do 14 dnů převést z jedné karty na jinou, právě v této aplikaci (Go Back in Time).

Jednotlivé úhrady můžete označit i jako firemní platbu.

Limity a zabezpečení

Důležitou částí každé karty jsou limity pro čerpání prostředků. Celý systém nastavování limitů běží do určité míry samostatně (nemůžete je přímo měnit).

Limity se vám nastavují automaticky podle toho, kolik peněz průběžně platíte. Tento automatický systém je tu z jednoho jednoduchého důvodu – kartu může ztratit každý z nás a tímto Curve chrání naše peníze. Zároveň je možné tímto způsobem do jisté míry zamezit neoprávněného čerpání například při platbě přes internet. Pokud přečerpáte limit, napíše se vám, že je na kartě nedostatek peněz (což může být indikátor například pro zloděje, aby ji vyhodil a dále peníze nečerpal).

Curve karta je samozřejmě limitována i vaší kartou, což znamená, že není možné čerpat více prostředků, než kolik vám nechá vaše karta (typicky denní limit), pro platby přes internet (limit pro internetové platby).

Pokud se vám podaří kartu ztratit, lze ji hned v aplikaci zablokovat. V případě, že ji následně opět najdete, můžete ji odblokovat. Vše je zdarma a ihned.

Telefon samozřejmě mít nemusíte, ale občas se hodí, protože hned po zaplacení vám vyskočí notifikace, že jste někde něco zaplatili. Pokud jste to nebyli vy, pak můžete kartu ihned zablokovat.

Pro všechny jako jsem já, kteří neudrží v hlavě skoro nic a PIN kód zadávají běžně 2-3x, tak v aplikaci si můžete dokonce svůj PIN kód ke Curve kartě zobrazit.

Útraty a analýzy

curve karta analýza vydajů

Jako všechny tyto novější aplikace na kontrolu utrácení peněz, má i Curve skvělý náhled na vaše finance. Kromě měsíčních útrat si můžete filtrovat výdaje i podle jednotlivých segmentů (potraviny, služby,…) a celkově se podívat na analýzu výdajů, a ze kterých karet máte nejvíce čerpáno. Takže ideální pomůcka pro plánování vašeho rozpočtu.

Připojení dalších služeb

Využít můžete i Cashback (procentuální vrácení peněz z nákupu). V závislosti na typu karty můžete navštívit několik firem, kde při nákupu dostanete zpět x % z ceny nákupu. Můžete zde najít mnoho zahraniční firem, ale i společnosti operující v Česku, například Tesco, H&M, Lidl a další.

Benefitem je i možnost napojení na různé další služby, které v Česku možná nejsou tak známé, ale například pro podnikání nebo firemní výdaje se hodí. Jedná se například o Concur nebo Xero.

Typy Curve karty

typy curve karet, curve blue, curve black

Curve má 2 typy karet, základní „Modrou“ Curve Blue a placenou „Černou“ Curve Black. Podívejme se na jejich přesnější specifikace.

Společná pro ně je možnost připojit jak VISA, tak i MasterCard karty (kreditní i debitní). Navenek se obě chovají jako MasterCard.

Curve BlackCurve Blue
Cashback (3 měsíce) dle počtu prodejců6 prodejců3 prodejců
Levnější převod v zahraničí bez poplatku do limitu£15,000/rok£500/měsíc
Výběr v domovské měně – do výše400 GBP/měsíc200 GBP/měsíc
Cena£9.99/měsícZdarma

Kompletní seznam rozdílů můžete najít zde.

Výhody karty Curve

Mnoho výhod je již patrných z výše napsaného popisu, ale pojďme si to shrnout…

  • Jedna karta pro všechny vaše platební karty (takže nemusíte mít takový strach ze ztráty)
  • Skvělé statistiky „utrácení“
    • Útraty ze všech karet přehledně na jednom místě
    • Filtrace na základě měsíců
    • Filtrace podle typu platby
    • Statistika čerpání z jednotlivých karet
  • Rychlá změna limitů
  • Levná směna měn (střední kurz)
  • Jednoduchá blokace/odblokace karty
  • Přehledná mobilní aplikace
  • Možnost změny karty, ze které se odečte platba (dokonce až 14 dní po platbě – Go Back in Time)
  • K provedené transakci lze rychle vyfotit a přidat fotku faktury
  • Možnost přidání poznámky ke každé platbě
  • Možnost zaslání potvrzení o platbě na e-mail
  • Možnost připojení na různe aplikace
  • Notifikace o každé platbě na vašem telefonu
  • Cashback (vrácení procent z útraty) v různých obchodech

Nevýhody Curve karty

I Curve karta má určité nevýhody…

  • Celá aplikace je zatím dostupná jenom v angličtině, takže i podpora je pouze anglicky hovořící, ale naštěstí reagují rychle
  • Platby jsou bez 3D secure (bez potvrzující SMS – platba je jednodušší, ale s nižším zabezpečením) – je možné vyřešit tak, že v aplikaci kartu zamknete (zablokujete pro platby) a teprve těsně před platbou ji otevřete (odemknete)
  • Curve karta má problémy s nahráním některých karet a je nutná složitější aktivace (avšak pro všechny české, TransferWise i Revolut jsem neměl problém)
  • Pokud při přidávání karty nastavíte špatnou měnu, výběry z bankomatů budou dost drahé
  • Nelze připojit předplacené karty (Paysafecard,…)
  • Pokud ztratíte Curve kartu, možná nebudete mít čím zaplatit (obvykle nosím ještě jednu klasickou navíc, kdyby náhodou)

Bonus – Cashback

curve karta odměny a bonusy

Pokud využijete Curve promo kód 74EUA, nebo se vám načtou peníze z Cashbacku, uloží se vám na speciální „virtuální kartu“, ze které následně můžete čerpat a běžně platit. 1 GBP = 100 bodů, což znamená, že po využití promo kódu a prvního použití karty, získáte 5 GBP => 500 bodů. Následně budete moci nakoupit za tyto body cokoliv za ekvivalent 5 GBP.

Na co si dát pozor

Jelikož všechny platby jdou online (přes internet), nebudou se vám počítat bonusy na vašich kartách, pokud mají v podmínkách platbu pouze v kamenné prodejně. Jinak řečeno, pokud si připojíte kartu (obvykle kreditní), která má sama cashback na platby přes kartu v prodejnách, připojíte ji ke Curve a pak budete platit kartou, nebude se vám tento cashback započítávat. Naopak však pravděpodobně půjdou bonusy pro internetové platby i při platbě v kamenné pobočce (netestováno).

Moje vlastní zkušenosti s Curve kartou

Curve kartu už nějakou dobu používám a až na pár problémů, které jsem měl ze začátku (např. problém se změnou limitů), si ji nemohu vynachválit. Jakékoliv platby probíhají bez větších problémů, vše se správně propisuje na normální karty a statistiky utrácení jsou skvělé. Jelikož jsem byl vždy hrozně líný si zapisovat, kolik utrácím, tak teď je to automaticky na jednom místě.

Za vaše doporučení a vaše použití 74EUA dostanu stejnou částku jako vy – 5 GBP (můžeme to brát i jako vaše poděkování 🙂 ).

Kartu bych doporučil každému, koho už nebaví tahat jednotky až desítky karet, případně někomu, kdo má rád FinTech a potažmo každému, kdo si chce trochu analyzovat, za co dává peníze.

Popravdě bych si tuto kartu pořídil už jenom kvůli krabičce, ve které přijde. Věřte mi, že v takovém balení vám rozhodně karta z české banky nepřijde. .

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

24 Comments

  • Dobrý den, Curve kartu používám něco málo přes měsíc. Zatím nebyl žádný problem až do platby u obchodníka Tesco. Platba byla o 56kč dražší pač byla učtovaná v librách? Konverzi měny provedl žřejmě obchdodník čili tesco. Otázka na Vás zní, jak se tomu při placení vyhnout? Pokud že takových obchodíku u náš bude víc tak tato karta ztrácí smysl. Proč bych měl platit víc než chci? Děkuji z odpověd.

    • Dobrý den,
      jednalo se o DDC (dynamic currency conversion)? V tom případě se vás zeptá, zda budete platit například GBP (Britská karta) a automaticky se udělá převod. Avšak vždy se vás ten terminál zeptá a pokud dáte „ne“, něměla by se provést konverze a mělo by se odečíst CZK.

  • Ten cashback z internetových plateb v kamenné pobočce bych mohl vyzkoušet, jestli si kartu pořídím. Jak je to s tím cashbackem v Tescu nebo Lidlu, nějaké podmínky?

    • Cashback je v základu pouze na 90 dní po aktivaci. Pokud budete mít Metal Curve kartu, pak je po celou dobu platnosti vaší Metal karty. Žádné další podmínky a Cashback peníze se vám budou načítat jako Curve Cash (něco jako věrnostní body) a následně si lze za ně něco koupit (nejdou převést na jinou kartu, nebo na běžné peníze).

    • Toto je dost na vás. Prakticky to funguje tak, že se vámi nastavená měna bude strhávat z Revolutu. Což tedy znamená, že se můžete rozhodnout, kde se bude provádět převod měn, jestli na Curve kartě, nebo na Revolutu. Obecně bych doporučil nechat provádět převod měn Revolut, kde vám to vyjdeve většině případů levněji.

    • Zdravím, je nutné změnit předplatné, což uděláte v mobilní aplikaci. V menu vyberete „Card“, potom „Manage Your Subscription“ a následně si vyberete.

      • Zdravím.
        Omylem jsem si objednal „černou“ (placenou) kartu. Karta je na cestě. Pokud bych to chtěl změnit na „modrou“, musím nejdříve tu černou aktivovat? A potom mi pošlou jinou (modrou) kartu, nebo mi zůstane ta původní (černá), ale bez měsíčních poplatků?
        Díky za info.
        Zdeněk

  • Dobrý den, je možné nahrát na Curve kartu virtuální kartu Revolut a pak přes Curve vybrat z virtuální karty Revolut hotovost v bankomatu?

    • Dobrý den, ano, je to možné. Sám mám v Curve Revolut kartu nahranou a mohu využívat veškeré funkcionality bez omezení (nebo jsem na něj ještě nenarazil).

  • Dobrý den,
    omylem jsem si nechala zaslat placenou kartu a teď nevím, jak ji lze zrušit. Nechci již aplikaci používat a nechci, aby se mi měsíčně za kartu počítaly poplatky. Nevyužiji tuto aplikaci. Prosím, můžete mi poradit, jak to celé zrušit?

    • Dobré dopoledne, nejsem si jistý, jestli je to možné zrušit přímo z aplikace Revolutu, ale napište jim na chat, celkem rychle to všechno vyřizují – v angličtině (magickým slovem „live agent“ vás přepojí na operátora 🙂 ).

  • Dobrý den,pŕišla mi modrá karta a mám problém s nahráním karet.Poprvé jsem bez problému nahrál maestro od air bank,ale jako druhou nešlo nahrát visu od KB s komentem „Something’s Gome Wrong!Please check your connection and try again.Když jsem aplikaci z mobilu odinstaloval a znovu nainstaloval byla v nabídce karta od KB a opačně nejde nahrát Air Bank.Obě karty jsou na moje jméno(mám účty u obou bank).K mojí kartě KB(VISA) ale jde nahràt synova karta KB (maestro)……můžete mi pomoct…děkuji..

    • Dobrý den, zkuste odstranit všechny karty, odhlásit se, vypnout aplikaci (aby neběžela ani na pozadí), spustit a přihlásit se. Pak by už mělo vše fungovat.

  • Dobrý den, chtěl jsem v apce Curve zadat registraci a objednat kartu ,ale nejsou schopni mi poslat SMS kód. Co se s tím dá dělat? Děkuji.

    • Napsal bych na jejich podporu. SMS kódy jsou v tomhle trochu blbé skoro na kterékoliv platformě, někdy to úplně nechodí 😀

  • Dobrý den, zaplatil jsem předplatné kartou Curve. Předplatné mi z nějakého důvodu vrátili a přišlo mi na Curve že byla přijata platba zpět. Ale na mém českém účtu moneta mi částka zpět připsána nebyla. Chci se zeptat jak se k penězům dostanu? Děkuji za odpověď

    • Může se stát, že to české bance bude chvíli trvat (24-48h) obvykle se jedná o pomalejší zaúčtování. Obecně bych řekl, že ani české banky s návratem peněz nemají problém, jen to není „real-time“.

  • Dobrý den taky bych potřeboval změnit typ karty s černé na modrou. Bohužel neumím anglicky. nebyl by jste tak hodný a nezjistil to děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *