Rozdíl mezi investicí a spekulací

Investice a spekulace se často používají jako synonyma, ale rozdíl je v nich markantní. Samozřejmě, cíl je pro obě operace naprosto totožný. Díky oběma stylům chceme získat peníze a snažíme se minimalizovat riziko, ale cesta k vytouženým ziskům je různá.

Jeden z nejvíce opěvovaných investorů a autor knih o investování Benjamin Graham říká, že investice je operace, která slibuje po analýze bezpečné zachování jistiny a tomu odpovídající výnos, všechny ostatní operace jsou spekulace.

Ale co si pod tím představit?

Investice

Obvykle nečekáme rychlé zbohatnutí v řádů dnů, ale čekáme výnosy menší, ale dlouhodobé. Pokud zainvestujeme, nečekáme příliš velké ztráty, ale samozřejmě i zde se nějaké ztráty mohou stát, protože cena akcií kolísá. Na druhou stranu se stejně více zaměřujeme na výplaty dividend a nezajímá nás tolik změna ceny.

U investic běžně také předem víme, o jak vysoké zhodnocení se bude pravděpodobně jednat. Víme tedy, jestli očekávat zhodnocení 3%, 10%, ale neočekáváme, že se bude jednat o výnos 300%.

Pokud mluvíme o investicích, měli bychom předem provést důkladnou analýzu aktiva, do kterého investujeme a teprve na základě toho se rozhodnout. Pokud se jedná například o akcie, chceme vědět nejen jakou mají cenu, ale díváme se na ně mnohem více do hloubky.

Pokud investujeme, nakupujeme aktiva s nižším rizikem, ale samozřejmě i zde se vyskytuje riziko. Stejně jako kdekoliv jinde však odpovídá výnosům.

Příkladem investic jsou: Dluhopisy, akcie s dividendy, P2P půjčky.

Spekulace

Spekulace se často řídí „pocity“ a jen lehkou analýzou aktuální ceny. V těchto případech se podíváme na cenu a zamýšlíme se nad krátkodobou změnou ceny, půjde nahoru, nebo dolu? Pokud se tedy domníváme, že cena půjde v následujících hodinách nebo dnech nahoru, nakoupíme tento produkt a jakmile se dostatečně pohne cena, prodáme.

Využíváme tedy krátkodobé nerovnováhy na trhu. Pokud se domníváme, že je nějaký produkt podhodnocený (ať už podle pocitu, technické analýzy,…), využijeme této nerovnováhy a nakoupíme, očekáváme že během krátkého časového intervalu se cena zvedne a my vyděláme právě na rozdílu cen (tímto se obecně také vyvažují ceny).

Tímto můžete rychle „zbohatnout“, ale na druhou stranu jsou tyto spekulace mnohem rizikovější. Opět tedy platí, vyšší riziko -> možnost vyššího výdělku.

Tento způsob je extrémně náročný na psychiku. Člověk se musí naučit rychle odhadovat směřování a často se vyskytne v prodělečných obchodech.

Příklady spekulace: Pákové a maržové obchody, kryptoměny, trading (forex, akcie,…).

Jaký je rozdíl mezi investicí a spekulací

Investice je dlouhodobá, spekulace je krátkodobý obchod.

Investice by měla být méně riziková, než spekulace.

Investice má předem obvykle daný zisk, spekulace ne.

Investice je méně výdělečná něž spekulace (při srovnání uzavřených úspěšných obchodů).

Ukázka investice a spekulace

Řekněme, že jsme koupili krávu.

Pokud dlouhodobě prodáváme její mléko, pak se jedná o investici s dlouhodobými výnosy. Vlastně nám ani tolik nevadí, když spadne cena hovězího masa.

Pokud naopak čekáme, že se zvedne cena a hned prodáme celou krávu, jedná se o spekulaci (rozhodujeme se dle na ceny hovězího masa).

Ani jedna z praktik není dobrá nebo špatná, obě mají své výhody i nevýhody a jsou pro jiné typy lidí. Každý se tedy musí rozhodnout, kterou cestou chce jít, případně jestli je chce kombinovat.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

2 Comments

  • Dobrý den Borisi, myslím si, že investice jsou v životě přínosné a spekulace jsou spíše pro ty, kteří rádi riskují. Sám jsem vložil malou částku, naštěstí, do Bitcoinu – nechal jsem se unést na vlně popularity kryptoměn. O své zkušenosti s Bitcoinem jsem psal i na
    Držím vám pěsti a více takových článků, díky za ně.

    Pavel

    • Dobrý den,
      ano, je to tak. Já mám rád oboje, zatímco investice mi dávají trochu jistoty, spekulace mi dodávají ten adrenalin 🙂 Také mám celkem velké krypto portfolio, ale znám i pár lidí, kteří nakoupili právě před vánoci 2017, v největším peaku. Pokud však ještě neprodali, tak mají celkem zajímavou šanci (podle mého názoru) na to, že vlastně ani pořádně neprodají.
      Díky a vám také!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *