Arbitráž, burzy, směnárny, kryptoměny

Výdělky z arbitráží? Nic zase tak složitého…

Určitě jste někdy slyšeli o arbitrážích, i když to možná bylo v kontextu mimosoudního řešení problémů. Dnes se tu však raději podíváme na arbitráže z pohledu financí, protože s kryptoměnami je momentálně tento způsob výdělku velmi oblíbený!

Co jsou to arbitráže?

Hlavní roli u arbitráží hraje klasický princip, kdy nakoupíme na jednom místě mnohem levnější produkt, abychom ho následně prodali jinde za vyšší cenu. Asi byste řekli, že se jedná o běžný princip nákupu a prodeje, ale v tomto případě se ve většině případů jedná o nákup a okamžitý prodej celkové částky (bez zbytečného odkladu).

Pokud tedy víte, že ve vašem městě se v jedná bance dá koupit EUR za 25.20 Kč a v jiné prodat za 25.80 Kč (cena za převod je již započítána), je celkem rozumné nakoupit například 1000 EUR v první bance a prodat v druhé. Výdělek by byl tedy 25 800 – 25 200 = 600 Kč prakticky bez rizika.

Kde je tento princip využíván?

Vcelku není překvapením, že se dá vydělat na různých kurzech směnárny, avšak v běžné (offline) směnárně si na tyto „výdělky“ dají pozor. Z toho důvodu se nedá arbitráž téměř najít, případně je to velmi časově náročné (například při změně CZK -> EUR -> USD -> CZK, trojúhelníková arbitráž v rámci jedné směnárny).

Pokud se však podíváte na online směnárny (momentálně jsou na krypto-směnárnách velmi běžné), je to mnohem jednodušší. Běžně se dá najít takováto arbitráž, ale ručně (bez použití botů) na větších směnárnách je prakticky nemožné ji odhalit a využít, protože většina obchodníků využívá automatické roboty, které toto provedou za ně a tím postupně vyváží celou směnu tak, že arbitráže zmizí, dokud se opět nepohne kurz.

Ještě výhodněji použitý princip arbitráží na dvou směnárnách

Pokud se podíváte na arbitráže skrz více směnáren, je možné toho využít i ručně. Například najdete dvě směnárny (obě s kryptoměnami), prodávající EUR, BTC a ETC.

Všimli jsme si, že je dlouhodobě na burze #1 nákup EUR->BTC asi o 6% levnější než na burze #2 a naopak, že na burze #2 máme o 4% levnější EUR->ETH než na burze #1.

Je jasné, že tu je možnost nějakého výdělku v postupu EUR->BTC(#1) –> BTC->EUR(#2) –> EUR->ETC(#2) –> ETC->EUR(#1), pokud bychom zanedbali všechny poplatky a změny cen, byl by náš výdělek 10%. Prakticky bez práce, ale rozhodně ne bez rizika (v případě jedné burzy je riziko nižší).

Popravdě, zjištění arbitráže není zrovna složité, ale více než kde jinde je nutné ji využít rychle.

Na co si dát pozorArbitráž, směnárny, burzy, výdělky, kryptoměny, peníze

Napadlo vás to zkusit? Nedivím se, vidina pohádkových zisků je super, ale i toto má mnoho mínusů. Pojďme se na pár z nich podívat.

  1. Většina směnáren má delší dobu převodu peněz při použití EUR plateb. Při použití kryptoměn, je tento převod většinou mnohem rychlejší. Bohužel je tedy možná cena na cílové burze.
  2. Poplatky za převody a výběry. Vždy si pořádně přepočítejte, jestli se vám vůbec tento převod vyplatí.
  3. Pozor na bid/ask cenu (nákup/prodej) při počítání.

Je jisté, že těchto arbitráží využívá mnoho obchodníků, protože se jedná o jednoduchý výdělek. Tím, jak ho ale využíváme, se postupně obě ceny vyrovnají a tím se arbitráž odstraní.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *